Warisan bertapak di Semenanjung, tiada halangan dan tak boleh dihalang – Hj Hadi

Warisan bertapak di Semenanjung, tiada halangan dan tak boleh dihalang – Hj Hadi

KUALA LUMPUR: Tiada masalah untuk Parti Warisan Sabah (Warisan) mengembangkan sayap atau menubuh mana-mana cawangan di Semenanjung.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, parti pimpinan Datuk Seri Shafie Afdal itu berhak untuk membuka cawangan mereka memandangkan ia sebuah parti yang sah.

“Malaysia sebuah negara demokrasi. Di peringkat nasional Warisan sudah didaftar sebagai parti politik dan dia berhak tubuh cawangan di mana-mana sahaja di Malaysia.

“Tiada halangan dan tak boleh halang dia (Warisan) nak tubuh cawangan,” katanya pada Sesi Dialog Pas bersama media di sini, pada Ahad.

Mengulas lanjut, Abdul Hadi berkata Pas yakin dengan kekuatan yang dimiliki oleh parti Islam itu.

“Sehingga hari ini kita sudah mempunyai hampir satu juta ahli di seluruh negara, mempunyai lebih 190 kawasan Parlimen, dan ribuan cawangan.

“Dengan sebab itu kita merasakan tak jadi masalah Warisan nak tubuh cawangan di mana-mana sahaja,” jelas beliau lagi.

Sementara itu berhubung pelan Pas untuk memperkasakan Mufakat Nasional (MN), Abdul Hadi menegaskan parti itu hanya menjalin kerjasama dengan pucuk pimpinan UMNO.

“Pas mengadakan kerjasama dengan UMNO dalam MN di atas sifat parti, bukan kumpulan-kumpulan.

“Oleh sebab itu kita tidak perlu mengambil kira kumpulan-kumpulan. Pertemuan yang kita buat adalah (bersama) kepimpinan yang rasmi dalam UMNO, (sementara) kumpulan kita tak terima, itu tidak rasmi,” katanya.

Berita penuh : https://www.astroawani.com/berita-politik/warisan-berhak-tubuh-cawangan-di-manamana-sahaja-pas-272965