{VIDEO} “Padahal salah customer…” Suara ketar tahan sebak, rider sedih kena ugut buang kerja

{VIDEO} “Padahal salah customer…” Suara ketar tahan sebak, rider sedih kena ugut buang kerja

“Padahal salah customer…” Suara ketar tahan sebak, rider sedih kena ugut buang kerja. Baru-baru ini tular di media sosial rakaman video yang dibuat seorang penghantar makanan (rider) memaparkan pelanggannya mengugut dia akan kehilangan kerja.

Berdasarkan perkongsian itu, rider berkata, pelanggan salah pin lokasi menyebabkan dia perlu mencari selama satu jam. Pelanggan menuduhnya tak pandai cari menyebabkan berlaku sedikit ketegangan. Rider ini mendakwa dia dimarahi di khalayak ramai.

Rider yang dikenali sebagai Mohd Yusuf berkata dia telah melakukan laporan polis berhubung kejadian itu pada 13 September lalu.

Video tersebut dimuat naiknya di TikTok untuk memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai nasib rider yang teraniaya dengan sikap pelanggan kurang sopan seperti individu itu.

Saya nak dia minta maaf balik dekat saya. Saya pun ada maruah diri, ada hati dan perasaan. Dia marah-marah depan orang ramai. Saya post video tu pun untuk rider lain takut dia ulangi semula.

Menurut Mohd Yusuf, semasa menerima notifikasi pesanan, di situ ada beritahu dia perlu cari lokasi sampai dapat.

Setibanya di lokasi (mall), dia berasa pelik bagaimana dalam universiti ada mall? Dia kemudiannya menelefon pelanggan dan pelanggan memberitahu lokasi di pin betul.

Selepas mengambil makanan dia cari kira-kira satu jam di dalam mall malah telah bertanya kepada pengawal keselamatan di situ. Pengawal sendiri berkata tiada ‘universiti’ di dalam mall itu.

Saya keluar balik saya call customer, customer kata kau tak pandai cari sendiri ke? Saya dah cari satu jam. Lepastu saya waze universiti tu, saya tengok salah pin. Saya call customer saya tanya, tapi customer tak mengaku salah pin.

Lelaki ini berasa sebak pelanggan meninggikan suara, marah-marah dan menuding jari di mukanya meskipun itu bukanlah salah dirinya.

Saya balik rumah saya tengok anak bini, kemungkinan esok saya dah digantung kerja. Macam mana keluarga saya, punca saya cari rezeki macam ni je.

Siapa nak bela nasib rider macam kami ni, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Kalau tak ada order kami duduk tepi jalan sorang-sorang.

Dengan nada sebak, rider ini mengaku dia dah menghantar makanan selama 10 tahun dan ini pertama kali perkara ini terjadi. Dia terpaksa membuat laporan polis kerana individu itu telah mengugut mahu menutup periuk nasinya.