{VIDEO} “Beranak pandai, tapi tak nak ajar anak urus diri…” Ibu ‘serang’ guru mulut ‘laser’

{VIDEO} “Beranak pandai, tapi tak nak ajar anak urus diri…” Ibu ‘serang’ guru mulut ‘laser’

“Beranak pandai, tapi tak nak ajar anak urus diri…” Ibu ‘serang’ guru mulut ‘laser’.

Beberapa hari ini, hangat diperkatakan isu seorang kanak-kanak tadika yang ‘dibuang’ gara-gara terkencing pada hari kedua dia bersekolah.

Langsung tiada notis dan hanya disuruh anak ‘berdikari’ serta bebas pampers, luahan sayu ibu kanak-kanak berkenaan di media sosial, mendapat perhatian ramai.

Susulan tularnya video tersebut, tampil seorang guru tadika yang juga aktif di media sosial, menyelar dan memberi teguran pedas buat ibu bapa yang disifatkan ‘tidak pandai’ mendidik anak hingga mereka mendapat speech delay.

Kata guru berkenaan, ibu bapa kini hanya pandai ‘beranak’ namun tidak pandai mendidik anak untuk menguruskan diri sendiri dan hanya tahu memberi telefon bimbit hingga mengakibatkan anak-anak speech delay tidak pandai berdikari, buat ramai panas hati.

Rentetan video yang disifatkan keterlaluan oleh guru berkenaan, ianya telah mengguris hati ramai ibu bapa yang mempunyai anak speech delay dan juga mild autism seperti ibu ini.

Kata ibu ini dengan penuh emosi, bukan semua anak-anak yang lambat membaca itu tergolong dalam golongan speech delay dan ianya tiada kena mengena dengan ibu bapa yang tidak pandai mengajar anak.

Menegaskan apa yang dikatakan guru terbabit sangat tidak wajar dan kasar dalam berbicara, ibu ini berkata tiada orang tua yang inginkan anak bermasalah namun mereka sebenarnya telah berusaha keras mendidik anak-anak ke arah kejayaan.

Mungkin atas ujian yang diberi Tuhan, maka lahir anak-anak sedemikian namun bukan hak guru berkenaan untuk ‘menghukum’ para ibu bapa sebagai ‘malas’ mendidik anak berdikari dan pandai serba serbi dari rumah.