“Siapa yang nak disalahkan…” Kanak-kanak 9 tahun maut dilanggar motosikal

“Siapa yang nak disalahkan…” Kanak-kanak 9 tahun maut dilanggar motosikal

“Siapa yang nak disalahkan…” Kanak-kanak 9 tahun maut dilanggar motosikal.

Seorang kanak-kanak lelaki berusia sembilan tahun maut selepas dilanggar motosikal ketika sedang melintas jalan di Batu 9, Kota Sarang Semut.

"Siapa yang nak disalahkan..." Kanak-kanak 9 tahun maut dilanggar motosikal

Ketua Polis Kota Setar, Ahmad Shukri Mat Akhir, berkata dalam kejadian kira-kira 1 tengah hari itu, Muhammad Syafiq Haikal Sahfiee yang merupakan murid Sekolah Kebangsaan Haji Hassan Itam, Simpang Empat, maut di tempat kejadian.

“Polis menerima maklumat kemalangan pada 1.30 tengah hari. Hasil siasatan mendapati motosikal jenis Yamaha Y15 yang ditunggang lelaki berumur 22 tahun, sedang dalam perjalanan dari arah Kota Sarang Semut menghala ke Simpang Empat, manakala mangsa hendak melintas jalan dari arah kanan ke kiri.

“Lelaki yang bekerja sebagai pembantu kedai makan itu sedang bergerak lurus dan mangsa yang melintas jalan secara tiba-tiba, menyebabkan motosikal berkenaan tidak sempat mengelak dan berlaku pelanggaran,” katanya dalam kenyataan.

Mayat kanak-kanak dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) untuk bedah siasat.

Penunggang motosikal yang mengalami luka di bahagian badan sebelah kanan telah dibawa ke hospital yang sama untuk rawatan lanjut. Kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan.