Setahun Langkah Sheraton: Tiada agenda, pencapaian boleh dibangga – MP Muar dan Semporna

Setahun Langkah Sheraton: Tiada agenda, pencapaian boleh dibangga – MP Muar dan Semporna

Hari ini, genap setahun ‘Langkah Sheraton’ yang menyaksikan Kerajaan Pakatan Harapan (PH) dijatuhkan oleh pemerintahan yang didominasi oleh parti Bersatu, UMNO dan Pas yang kini dijenamakan sebagai Perikatan Nasional (PN).

Dalam satu kenyataan bersama Ahli Parlimen Semporna, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, mereka menyifatkan tiada agenda, misi dan pencapaian yang boleh dibanggakan serta yang memberi manfaat kepada rakyat Malaysia.

“Pemerintahan kerajaan ‘Melayu-Islam’ ini menyaksikan jumlah pengangguran rakyat terus meningkat kepada 772,900 orang pada kadar 4.8 peratus pada Disember 2020 dan tidak ada rancangan pemulihan ekonomi yang berjaya dibuat sehingga hari ini.

Pemerintahan kerajaan ‘Melayu-Islam’ juga telah mengabaikan janji pemberian komputer riba kepada 150,000 murid berjumlah RM150 juta seperti yang dihebahkan semasa pembentangan Belanjawan 2021 sehingga hari ini,” jelas kenyataan tersebut.

Tambah kedua-dua Ahli Parlimen itu lagi, ahli politik harus dingatkan mengenai kemahuan rakyat.

“Rakyat adalah tuan. Ahli politik harus ingat bahawa kita hanya wakil yang harus menurut kehendak dan kemahuan rakyat.

“Sempena mengingati tragedi Langkah Sheraton yang kini genap setahun, ahli politik harus ingat bahawa kuasa dan pangkat yang dikejar bukan kunci kepada kejayaan sebuah negara.

“Lebih penting dan utama adalah iltizam politik dan kesungguhan menjaga rakyat. Sebuah kerajaan yang telus, bersih dan adil adalah kerajaan yang mengunakan ruang dan peluang yang ada untuk mentadbir dengan baik untuk rakyat.

“Yang utama bukan jenama agama dan bangsa tetapi komitmen melindungi negara. Fokus dan cabaran kami adalah untuk terus mengangkat suara rakyat yang susah, lapar dan sakit,” tambah kenyataan itu lagi.

Biarpun kuasa sudah bertukar tangan, ia tidak boleh menjadi alasan untuk tidak berbuat apa-apa dan menunding jari seperti yang dibuat kerajaan hari ini, jelas Shafie Apdal dan Syed Saddiq.

Syed Saddiq yang juga Presiden Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) dan Shafie Apdal selaku Presiden WARISAN turut menyifatkan ketiga-tiga parti Bersatu, UMNO dan Pas yang membentuk Kerajaan PN sepatutnya mampu menarik lebih banyak pelaburan baharu daripada luar.

“Ia kerana gabungan yang dibentuk atas nama bangsa dan agama ini kerap kali mendakwa mereka adalah sebuah Kerajaan yang stabil dan mempunyai keabsahan.

“Kestabilan tersebut seharusnya diterjemahkan dalam bentuk hasil pelaburan dan kegiatan ekonomi yang memberi keuntungan kepada rakyat.

“Malangnya ia tidak berlaku sehingga hari ini. Sebaliknya, Kerajaan ‘Melayu-Islam’ ini terlalu sibuk menyoal kesetiaan yang diikrarkan, sentiasa menyuarakan rasa sangsi dan tidak lagi mempercayai antara satu sama lain.

“Selepas beberapa siri pertukaran kepimpinan kerajaan negeri melalui undi di dalam Dewan Negeri, lompat parti dan pilihanraya negeri dalam tempoh PKP.

“Ikatan ketiga-tiga parti tersebut hanya menunggu masa sahaja untuk terlerai. Kerajaan yang dibina atas nama pengkhianatan akan runtuh melalui pengkhianatan juga,” tambah mereka lagi. | AA