‘Sakau-menyakau tidak boleh jadi budaya PN’, tegas Muhyiddin

‘Sakau-menyakau tidak boleh jadi budaya PN’, tegas Muhyiddin

‘Sakau-menyakau tidak boleh jadi budaya PN’, tegas Muhyiddin.  Amalan ‘ambil apa yang sempat’ atau ‘sakau-menyakau’ tidak boleh menjadi budaya dan amalan dalam Perikatan Nasional (PN).

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, tindakan tersebut bukan sahaja bertentangan dengan prinsip gabungan parti itu, malah turut menyalahi hukum Islam.

Beliau turut menegaskan, amalan ‘songsang’ ini juga boleh membarah dan menjadi punca kejatuhan bukan sahaja parti politik, tetapi masyarakat, negara dan juga tamadun.

“Untuk melangkah ke hadapan dengan lebih yakin dan gagah, Malaysia perlu mempunyai suatu ekosistem budaya, politik dan pengurusan kerajaan yang bebas rasuah dan berintegriti.

“Pengalaman lalu mengajar kita bahawa budaya politik yang dilingkari amalan rasuah merupakan suatu kemungkaran yang rosak lagi merosakkan,” katanya ketika berucap merasmikan Konvensyen PN 2022 dan sambutan Ulang Tahun PN Kedua di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) pada Sabtu.

Hadir sama, Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang; Presiden Gerakan, Datuk Dr Dominic Lau; Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Seri Yang Teck Lee; Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STARSABAH), Datuk Seri DR Jeffrey Kitingan serta kepimpinan yang lain.

Muhyiddin yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dalam masa sama turut menjelaskan, transformasi budaya politik yang bebas rasuah mesti dimulakan di dalam gabungan parti itu.

“Jika dilihat dari sudut yang positif, PN adalah sebuah gabungan parti politik yang baharu. Kita berpeluang untuk memupuk dan membina budaya politik baharu yang berlandaskan kepatuhan kepada nilai-nilai agama, moral dan etika untuk mewujudkan sebuah budaya politik yang sihat, bebas rasuah dan berintegriti,” katanya.

‘Sakau-menyakau tidak boleh jadi budaya PN’, tegas Muhyiddin