Sah Takiyuddin ‘menderhaka’ titah Agong, kata peguam

Sah Takiyuddin ‘menderhaka’ titah Agong, kata peguam

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Takiyuddin Hassan yang menguruskan hal ehwal undang-undang memaklumkan tiada persidangan Parlimen diadakan pada tempoh terdekat dalam keadaan negara masih di bawah Proklamasi Darurat.

Bahkan, Takiyuddin memberi alasan data dan sains bahawa ramai dalam kalangan Ahli Parlimen berisiko dijangkiti wabak Covid-19 jika Parlimen bersidang.

Menurut Peguam Zulhazmi Shariff alasan data dan sains Takiyuddin mengenai risiko jangkitan tidak bersandarkan bukti hanya dihamburkan secara sambil lewa.

Katanya, alasan bahawa tiada undang-undang perlu digubal dan dibahas juga penipuan yang nyata kerana Ordinan Darurat sendiri memperuntukkan bahawa Ordinan akan dibentang di Parlimen menurut Fasal [3] Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan.

“Alasan tidak masuk akal dan gila ini jelas membuktikan Kerajaan Minoriti kebanggaan Melayu Islam ini jelas bercanggah dengan undang-undang yang mereka sendiri gubal malah jelas menderhaka titah Ke Bawah Duli Tuanku Yang di-Pertuan Agong,” katanya.

Pada 24 Februari lalu Istana Negara dalam kenyataannya menzahirkan bahawa Parlimen boleh bersidang dalam tempoh darurat.

Ini sesuai dengan peruntukkan Seksyen 14 (1)(b) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 yang memperuntukkan bahawa Parlimen hendaklah dipanggil bersidang, diprorog dan dibubarkan oleh Yang di-Pertuan Agong pada suatu tarikh yang difikirkan sesuai.

Tambahnya, Istana Negara bertitah Parlimen boleh bersidang berdasarkan peruntukkan Ordinan yang digubal Kerajaan tetapi kerajaan berfikiran Parlimen tidak boleh bersidang.

Jelas bahawa Kerajaan ini, katanya tidak menghormati undang-undang yang mereka sendiri gubal malah telah jelas menunjukkan mereka telah secara tipu daya menasihati Yang di-Pertuan Agong tentang darurat dan undang-undang.

“Mereka menasihati Istana agar darurat diisytiharkan bagi melawan pandemik dan mereka juga menasihati Istana mengisytiharkan Ordinan. Kedua-duanya tidak diguna dan tidak dipatuhi mereka sendiri.

“Ini bukti penderhakaan tahap tertinggi oleh Kerajaan terhadap Istana Negara. Istana dipermain sebegitu rupa demi kelangsungan kuasa mereka tanpa mempedulikan nasib negara dan warga.

“Helah dan penipuan ini akan berterusan selagi mereka berkuasa dan demi kuasa mereka.

“Ini Kerajaan Minoriti Derhaka,”katanya. | MD