Remaja yang kerap melayari internet lebih cenderung bunuh diri

Remaja yang kerap melayari internet lebih cenderung bunuh diri

Remaja yang kerap melayari internet lebih cenderung bunuh diri. Satu kajian baharu mendapati pelajar yang menghabiskan lebih banyak masa dengan melayari internet berisiko mengalami masalah mental dan cenderung ke arah pemikiran untuk membunuh diri, lapor portal berita MailOnline, semalam.

Remaja yang kerap melayari internet lebih cenderung bunuh diri

Penyelidik dari Kolej Kejururawatan Palang Merah di Seoul membuat penemuan mengejutkan itu pada zaman di mana peranti seperti komputer riba, tablet dan telefon pintar menjadi asas kehidupan harian di dunia moden.

Pasukan penyelidik bagaimanapun tidak dapat memastikan sama ada penggunaan internet yang kerap merosakkan kesihatan mental remaja atau remaja yang berhadapan dengan isu kesihatan mental lebih cenderung kepada internet.

Kumpulan penyelidik mengumpulkan data daripada hampir 30,000 pelajar sekolah menengah berumur antara 16 dan 18 tahun di Korea Selatan.

“Satu aspek biasa antara remaja dari negara lain dan remaja Korea adalah mereka paling banyak menggunakan mesej segera dan media sosial.

“Remaja biasanya mengakses internet menggunakan telefon bimbit. Kecanggihan telefon pintar dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini telah menyumbang dengan ketara kepada peningkatan dalam masa penggunaan internet,” tulis penyelidik.

Secara purata, pelajar merekodkan kira-kira tiga jam penggunaan internet setiap hari dengan wanita lebih miskin dan pelajar dengan gred yang lebih teruk mungkin melaporkan lebih banyak masa.

Remaja yang menghabiskan kurang dari tiga jam di internet setiap hari adalah 33 peratus lebih cenderung melaporkan bahawa mereka berada dalam keadaan sihat.

Mereka yang lebih kerap menggunakan internet pula adalah 17 peratus cenderung melaporkan berasa tertekan, manakala 10 peratus lagi lebih berkemungkinan melaporkan perasaan sedih baru-baru ini.

Setakat ini, angka yang paling membimbangkan adalah golongan 25 peratus lebih cenderung terfikir untuk membunuh diri pada satu tempoh dalam kehidupan mereka.

Pakar menyifatkan penggunaan internet yang keterlaluan atau ketagihan ini sebagai ‘penggunaan internet bermasalah’ dan sedang menyerang masyarakat zaman sekarang.

 

Turut baca