‘Reformis tersembunyi’ : Azhar ‘silap’, Muhyiddin pernah minta sokongan DAP untuk jadi PM

‘Reformis tersembunyi’ : Azhar ‘silap’, Muhyiddin pernah minta sokongan DAP untuk jadi PM

Veteran DAP Lim Kit Siang menafikan dakwaan Speaker Dewan Rakyat Azhar Harun bahawa Muhyiddin Yassin tidak pernah meminta untuk menjadi perdana menteri.

“Azhar silap sama sekali apabila dia mengatakan yang Muhyiddin tidak pernah meminta untuk menjadi perdana menteri.

“Saya tahu perkara ini kerana Muhyiddin telah meminta kepada saya untuk mendapatkan sokongan DAP bagi menjadi perdana menteri pada Julai 2016.

“Tetapi saya menolak untuk berbuat demikian kerana DAP telah komited untuk Anwar Ibrahim menjadi calon perdana menteri,” katanya dalam kenyataan.

Lim mengulas ucapan Azhar pada pelancaran buku “Muhyiddin Yassin: Leading a Nation in Unprecedented Crisis” oleh Abdul Mutalib Razak di mana beliau menyifatkan perdana menteri kelapan itu sebagai “reformis yang tidak diendahkan”.

Azhar berkata ramai yang memilih untuk mengabaikan perkara itu, atas apa jua sebab yang mereka ada, sambil menambah bahawa beliau tidak pernah meminta untuk menjadi perdana menteri.

Untuk itu, Lim bertanya sama ada Muhyiddin adalah “reformis tersembunyi yang tidak pernah menunjukkan dirinya”, kerana beliau berkata pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu akan lebih diingati atas kegagalannya.

Katanya, antaranya ialah Langkah Sheraton (yang merompak mandat rakyat pada pilihan raya umum yang lalu), pengumuman daruratnya yang tidak sah dari segi perlembagaan selama enam bulan, mempunyai antara rekod terburuk dunia dalam mengendalikan wabak Covid-19, mempunyai Kabinet gergasi terbesar dengan 32 orang menteri, 38 orang timbalan menteri, dan empat orang duta khas bertaraf menteri.

“Peningkatan mendadak kes dan kematian akibat Covid-19 sejak daripada pengumuman darurat ini menunjukkan yang darurat yang telah menggantung sidang Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) ini adalah ubat yang salah kepada pandemik Covid-19, malah merupakan satu bentuk penyalahgunaan kuasa oleh pihak Eksekutif,” katanya.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata, kehidupan politik Muhyiddin yang berakhir sebagai perdana menteri kelapan dengan tempoh berkhidmat terpendek selama 17 bulan ini mempunyai satu faktor penyelamat.

“Kedudukan tidak berkomprominya terhadap skandal 1MDB, yang telah menyebabkan dia dipecat dari jawatan timbalan perdana menteri pada Julai 2015 dan kemudiannya dipecat daripada Umno pada tahun berikutnya.”