Polis Selangor nafi berita pelaksanaan PKPD serta-merta

Polis Selangor nafi berita pelaksanaan PKPD serta-merta

Shah Alam: Polis menafikan berita berhubung pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang didakwa akan dilaksanakan serta-merta di Selangor.

Ketua Polis Selangor Datuk Noor Azam Jamaludin berkata, pihaknya mengesan berita palsu berkenaan yang ditularkan melalui media sosial.

“Laporan itu berlatar belakang siaran berita televisyen tempatan dan tertera tulisan ‘PKPD di Selangor Serta Merta, Bermula 12 Disember 2020 dan Semua Pintu Masuk Dan Keluar Selangor’.

“Kenyataan yang dikeluarkan itu adalah tidak benar. Orang ramai dinasihatkan agar bertenang dan tidak mudah mempercayai serta terpengaruh dengan berita yang disebarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, orang ramai juga turut dinasihatkan agar tidak membuat sebarang perkongsian atau menyebarkan sesuatu berita dari sumber yang tidak sahih.

Jelasnya, perbuatan penyebaran sebegini boleh menyebabkan kegusaran dalam kalangan masyarakat dan boleh mengugat ketenteraman awam.

Sumber : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/12/652505/polis-selangor-nafi-berita-pelaksanaan-pkpd-serta-merta