PH tak terbabit semakan buku teks sejarah, kata bekas timbalan menteri

PH tak terbabit semakan buku teks sejarah, kata bekas timbalan menteri

Bekas timbalan menteri pendidikan Teo Nie Ching berkata Pakatan Harapan (PH) tidak terbabit dalam semakan buku teks sekolah, selepas Pemuda Umno mendakwa terdapat unsur fakta dimanipulasikan dalam buku teks sejarah Tingkatan 4.

Beliau menjelaskan semakan dijalankan oleh pakar sejarah, pensyarah universiti awam, guru-guru cemerlang sejarah, pegawai kurikulum dalam Jawatankuasa Kerja Penambahbaikan Mata Pelajaran Sejarah, serta panel rujukan.

Proses semakan tersebut bermula pada 2017, tambahnya.

“Kami serahkan kepada kumpulan profesional,” katanya

Antara pakar terlibat adalah Abdullah Zakaria Ghazali dari Kolej Universiti Islam Melaka, Sivamurugan Pandian dari Universiti Sains Malaysia, Ishak Saat dari Universiti Pendidikan Sultan Idris, Bilcher Bala dari Universiti Malaysia Sabah, Neilson Ilan Mersat dari Universiti Malaysia Sarawak, Rohani Ab Ghani dari Universiti Utara Malaysia, dan Ho Hui Ling dari Universiti Malaya.

Panel itu dipengerusikan Kamaruzaman Yusoff dari Universiti Teknologi Malaysia.

Pemuda Umno menggesa Kementerian Pendidikan menarik balik buku teks sejarah Tingkatan 4, mendakwa terdapat unsur fakta yang dimanipulasikan dengan mengagungkan komunis sebagai pejuang kemerdekaan.

Ketuanya, Asyraf Wajdi Dusuku juga mendakwa terdapat unsur memfitnah dan menohmah orang Melayu sebagai barua atau orang suruhan pihak penjajah Jepun untuk menentang komunis dan Malayan People Anti-Japanese Army (MPAJA).

Asyraf juga mendakwa kerajaan lepas secara “secara halus dan dan tersirat” mengangkat anggota komunis dan MPAJA sebagai perwira dan pejuang kemerdekaan yang wajar diberikan pengiktirafan.

Ditanya adakah tindakan undang-undang akan diambil terhadap Asyraf berhubung dakwaan itu, Teo menjawab: “Kami akan berbincang dengan penasihat undang-undang.” | FMT