Perlawanan antara Perak dan JDT berakhir dengan kekecohan

Perlawanan antara Perak dan JDT berakhir dengan kekecohan

Aksi Perak FC dan Johor Darul Ta’zim (JDT) di Stadium Perak, Ipoh, sebentar tadi berakhir dengan insiden kekecohan pemain yang hampir mencetuskan pergaduhan.

Bagaimanapun tidak dapat dipastikan punca kekecohan itu tercetus dan menerusi video yang tersebar, kekecohan itu berjaya dileraikan tanpa berlaku insiden lebih buruk

Ketika Harimau Selatan sudah di ambang kekalahan selepas ketinggalan 1-2, mereka dihadiahkan sepakan penalti selepas Rofiuddin Rodin dipersalahkan kerana mengasari Aidil Zafuan Abd. Radzak dalam kotak penalti.

Velasquez yang mengambil sepakan itu tidak memberi sebarang peluang kepada penjaga gol Perak, Hafizul Hakim Khairul Nizam Jothy untuk membolehkan JDT pulang bersama satu mata.

Ini kali kedua berturut-turut juara bertahan itu keciciran mata selepas diikat 1-1 oleh Selangor, Rabu lalu.

Perak yang tewas dalam dua perlawanan terakhir menunjukkan kesungguhan untuk bangkit sejak awal permainan dengan aksi penuh bersemangat.

Pujian harus diberikan kepada Shahrul Mohd. Saad dan rakan sepasukan terutama penjaga gol, Hafizul Hakim yang menjadi penghalang utama Harimau Selatan itu.

Perak berjaya menyaingi JDT dan tidak memberi peluang kepada pelawat menembusi benteng mereka.

Walaupun anak buah Benjamin Mora menyerang bertubi-tubi tetapi mereka mendapati benteng degil pasukan tuan rumah terlalu liat.

Babak kedua menyaksikan Perak lemas dalam asakan pelawat yang menyerang dari setiap sudut dalam usaha mencari gol.

Kemasukan Mahmadou Sumareh menambah sengat serangan pasukan pelawat.

Untuk tempoh 13 minit perlawanan, JDT melakukan asakan berterusan yang menyaksikan penjaga gol Bos Gaurus, Hafizul Hakim menyelamattiga percubaan pelawat.

Untuk tempoh 13 minit perlawanan, JDT melakukan asakan berterusan yang menyaksikan penjaga gol Bos Gaurus, Hafizul Hakim menyelamat tiga percubaan pelawat.

Bertentangan dengan arus perlawanan, pasukan tuan rumah sebaliknya yang mengejutkan pelawat apabila De Paula merembat kencang bola yang melepasi Farizal Marlis sebaik saja pemain itu memasuki kotak penalti.

Akhiar Rashid merapatkan jurang gol untuk JDT apabila Hafizul Hakim gagal menangkap kemas rembatan pemain itu pada minit ke-76.

JDT meneruskan asakan dan dengan pengalaman serta kualiti pemain dimilikinya, usaha mereka bejaya menyamakan kedudukan dalam masa kecederaan menerusi penalti Velasquez. – UTUSAN