Pengurus Pertubuhan Ikram didakwa bunuh rakan sekerja di Bangi

Pengurus Pertubuhan Ikram didakwa bunuh rakan sekerja di Bangi

Seorang pengurus Pertubuhan Ikram Malaysia dihadapkan ke Mahkamah Majistret hari ini atas pertuduhan membunuh rakan sekerja yang mayatnya ditemukan dengan kesan jerut di leher di sebuah rumah di Taman Bangi dua minggu lepas.

Hasbullah Ismail, 57, yang kelihatan tenang sepanjang prosiding, mengangguk tanda faham selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan majistret Syahrul Sazli Md Sain.

Tiada sebarang pengakuan direkodkan daripada tertuduh kerana kes bunuh berada di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

Mengikut pertuduhan, Hasbullah didakwa telah membunuh Pengurus Jabatan Advokasi Pertubuhan Ikram Muda Malaysia Nik Khatijah Nik Mud, 32, di sebuah rumah di Taman Bangi, Jalan Reko, antara 11 malam pada 5 Mac hingga 3 pagi, 6 Mac lalu, mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman gantung sampai mati, jika sabit kesalahan.

Dalam prosiding itu, pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Hairuliqram Hairuddin manakala peguam Abdul Halem Mohamad Husin mewakili tertuduh.

Mahkamah kemudiannya menetapkan 16 April ini untuk sebutan semula kes.

Pada 9 Mac lepas, Bernama melaporkan pihak polis telah menahan seorang lelaki bagi membantu siasatan kes bunuh seorang petugas wanita badan bukan kerajaan yang ditemukan dengan kesan jerut di leher di sebuah rumah di Taman Bangi, Jalan Reko, Kajang. – MN