Pemusnahan idea dunia Islam bekukan hak asasi – Sarjana

Pemusnahan idea dunia Islam bekukan hak asasi – Sarjana

Dunia Islam sedang menghadapi pemusnahan idea atau apa yang dipanggil oleh seorang sarjana Mesir sebagai “ideacide” yang menyebabkan perbincangan umum dan perjuangan hak asasi dibisukan.

Saintis politik Dr Heba Raouf Ezzat berkata, satu sebab kejadian ini boleh dijejaki atas sistem pendidikan yang tidak dimajukan yang diwarisi sejak zaman penjajah. Kesannya, masyarakat hari ini mempunyai pemahaman yang cetek tentang Islam.

Beliau berkata, salah satu masalah adalah sistem pendidikan Islam yang diringkaskan kepada hafazan al-Quran tanpa menekankan semangat kitab suci itu dalam memahami isu kontemporari.

“Kadangkala kita tidak perlukan terlalu banyak potongan hadis tetapi kita lebih perlukan penggunaan akal bestari dalam mengembangkan polisi” kata beliau dalam sebuah forum yang dianjur sama oleh Islamic Renaissance Front semalam.

Dalam ucapannya di forum bertajuk “Pemikiran Semula Sekularism dalam Era Globalisasi: Melihat Merentasi Kemodenan”, Ezzat pesan agar berwaspada untuk tidak menggunakan Islam atau agama lain untuk memperoleh reputasi politik.

Sebaliknya, beliau menyatakan lebih baik untuk “mengharmonikan” prinsip Islam untuk keadilan dan belas kasihan dalam dasar umum, daripada menggunakan agama tersebut sebagai label menyeluruh oleh institusi atau parti politik.

“Dalam dunia pasca-sekularisme, kita perlu bercakap tentang Islam dalam bahasa sekular,” kata Ezzat yang mempunyai pengalaman 3 dekad dalam teori politik dan sejarah pemikiran politik.

“Walaubagaimanapun, kita juga melihat Islam digunakan sebagai alat untuk kawalan dan ketaatan kepada pentadbir, bukan kepada Tuhan.”

Beliau berkata undang-undang dan pentadbiran yang memaksakan agama akan membawa kepada masyarakat yang kurang warak, di mana itu menggagalkan rukun agama Islam sebagai agama yang penuh belas kasihan.

Ezzat berkata penggubal dasar di negara Islam perlu menerima keadilan moral dalam Islam dan mengharmonikan perkara itu dengan sistem sekular.

Tambah beliau, perkara ini bukan sahaja akan mencipta perkembangan yang lebih mapan, tetapi membenarkan perkembangan kepercayaan secara semula jadi, bukan yang bersifat memaksa. – FMT

Sember : http://suarapakatandaily.com/archives/17835