Pegawai SPRM ‘joli sakan’, belanja RM2.7 juta beli rumah, tanah dan barang mewah

Pegawai SPRM ‘joli sakan’, belanja RM2.7 juta beli rumah, tanah dan barang mewah

Pegawai SPRM ‘joli sakan’, belanja RM2.7 juta beli rumah, tanah dan barang mewah. Mahkamah Sesyen diberitahu bahawa pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Shahrum Nizam Baharuddin membelanjakan lebih RM2.7 juta wang yang dirampas dalam kes pecah amanah melibatkan bekas ketua perisikan, Hasanah Ab Hamid.

Pegawai SPRM 'joli sakan', belanja RM2.7 juta beli rumah, tanah dan barang mewah

Antara barangan yang dibelinya dengan wang itu ialah sebuah rumah di Kota Warisan, Sepang; dua bidang tanah di Jerantut, Pahang; jam tangan mewah, kenderaan dan motosikal berkuasa tinggi.

Mengikut fakta kes, Shahrum yang memulakan kerjayanya dengan SPRM pada 2005, menyertai operasi Ops Dinar 2 untuk menyiasat Hasanah pada 26 Ogos 2018.

Sebanyak USD6.94 juta wang tunai dirampas dalam siasatan itu dan diserahkan kepada pegawai penyiasat, Khirulnizam Sulaiman, untuk disimpan dalam peti keselamatan di ibu pejabat SPRM.

Bagaimanapun, pada 17 Dis 2018, Shahrum meminta rakan sekerjanya yang bertanggungjawab ke atas peti keselamatan untuk menyerahkan sebahagian wang itu kepadanya untuk tujuan “pengiraan” dan “pengesahan”.

Rakan sekerja memberinya sejumlah USD1.9 juta seperti yang diarahkan.

Seorang lagi pegawai SPRM, Falihin Ahmad Fadillah, mengesahkan Shahrum mengambil sejumlah USD800,000 daripada USD1.9 juta dan mengembalikan USD1.1 juta kepada ibu pejabat.

Fakta juga menunjukkan Shahrum mengambil USD400,000 daripada USD800,000 dan menukarnya kepada kira-kira RM1.6 juta.

Shahrum kemudian menggunakan RM1.6 juta itu untuk melabur dalam perniagaan perkayuan.

Antara 9 April dan 19 Jun 2019, Shahrum mengambil baki USD6.14 juta dan menukar kira-kira USD2.47 juta kepada mata wang tempatan dan memperoleh lebih RM9.8 juta daripada penukar wang.

Pada Sept tahun yang sama, dia menyerahkan USD4.07 juta kepada seorang lelaki untuk tujuan pelaburan.

JPM tolak wang ‘palsu’

Pada April tahun lalu, Hasanah dilepaskan tanpa dibebaskan dalam kes pecah amanah berjumlah RM50 juta oleh Mahkamah Tinggi.

Beberapa bulan kemudian, Mahkamah Majistret memerintahkan USD6.94 juta yang dirampas semasa Ops Dinar 2 dikembalikan kepada Jabatan Perdana Menteri.

Walaupun berulang kali diminta oleh Khirulnizam, Shahrum gagal memulangkan wang tersebut. Hanya pada 10 Sept 2021, Khirulnizam mengambil inisiatif untuk membuka peti keselamatan supaya SPRM boleh memulangkan wang itu kepada JPM.

Bagaimanapun, apabila SPRM menyerahkan wang tunai itu, pegawai di JPM menimbulkan syak wasangka terhadap ketulenan wang tersebut dan mendakwa ia “wang palsu” dan enggan menerimanya.

Seorang pegawai kanan, Rostam Affendi Salleh, kemudian menulis surat kepada Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki untuk memaklumkan keraguan mereka. Laporan polis turut dibuat oleh SPRM dengan menamakan Shahrum, Khirulnizam dan dua yang lain sebagai suspek dalam dakwaan salah laku itu.

Shahrum kemudiannya ditahan.

Polis dalam siasatan mereka mendapati dia menggunakan wang tunai yang dirampas dan membuat beberapa pembelian, termasuk:

Sebuah rumah bernilai RM750,000 di Kota Warisan, Sepang;
Jam tangan mewah RM397,580;
Dua motosikal Ducati RM600,000;
Ford Raptor;
Dua lot tanah di Jerantut, Pahang, RM483,220;
Honda Civic RM265,930;
Mercedes Benz A250 RM130,000.

Mahkamah memerintahkan semua aset itu dilucuthakkan oleh kerajaan.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib manakala Shahrum diwakili peguam Abdul Hafiz A Bakar, Ponnusamy Kalaichelvan dan Fikah Sanusi.

Hakim Mahkamah Sesyen, Suzana Hussin sebelum ini menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun ke atas Shahrum dan memerintahkan dia disebat dua kali selepas mengaku bersalah terhadap pertuduhan yang lebih ringan kerana menyalahgunakan wang USD6.94 juta secara tidak jujur mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan.

Sumber | FMT

 

Turut baca