Pasangan Muslim berketurunan Turki penemu vaksin

Pasangan Muslim berketurunan Turki penemu vaksin

Berkongsi kecintaan yang sama dalam bidang perubatan, pasangan suami isteri dari Jerman iaitu Profesor Dr. Ugur Sahin dan Dr. Ozlem Tureci telah mencipta sejarah dalam penghasilan vaksin Covid-19.

Kejayaan menghasilkan vaksin tersebut juga menjadi bukti dedikasi dua orang anak migran dari Turki itu terhadap tugas mereka.

Demi tanggungjawab terhadap tugas yang dipikul, pasangan tersebut yang mendirikan rumah tangga pada 2002 itu terus ke makmal sebaik sahaja selesai upacara perkahwinan mereka.

Kajian mencari vaksin tersebut telah dimulakan oleh pasangan itu sejak Januari tahun lalu menerusi syarikat BioNTech yang ditubuhkan oleh mereka berdua sejak 12 tahun lalu.

Kerjasama antara BioNTech dan syarikat gergasi farmasi Amerika Syarikat, Pfizer telah menghasilkan vaksin yang mempunyai kadar keberkesanan lebih 90 peratus dalam ujian kinikal peringkat akhir.

Kejayaan tersebut meletakkan BioNTech dan Pfizer di hadapan dalam perlumbaan mencari penawar penyakit berjangkit yang telah membunuh lebih 1.2 juta orang di seluruh dunia.

Ekoran kejayaan itu, telah menjadikan pasangan doktor itu antara 100 orang jutawan di Jerman.

Menurut Muslim Mirror, pasangan yang menemui vaksin Covid-19 itu beragama Islam. Mirror.co.uk turut menyatakan ibu bapa mereka adalah warga Turki beragama Islam yang berhijrah ke Jerman.

Biarpun bergelar jutawan, pasangan itu hidup secara sederhana bersama seorang anak perempuan di sebuah pangsapuri berdekatan ibu pejabat BioNTech di Mainz.

Mereka tidak mempunyai kereta dan hanya mengayuh basikal untuk ke pejabat.

Sebelum menubuhkan BioNTech, mereka berdua membangunkan Ganymed Pharmaceuticals yang memberi fokus kajian mengenai imunoterapi kanser sebelum menjual firma tersebut pada tahun 2016.

Kedua-dua saintis yang pakar dalam kajian mencari penawar kanser itu kemudian menubuhkan BioNTech bagi membuat penelitian mengenai kod genetik yang diubah atau Messenger RNA (mRNA).

Mereka percaya bahawa mRNA yang diubah suai boleh digunakan untuk ‘menipu’ badan bagi melawan barah.

Siapa sangka, kajian mRNA itu merupakan jawapan kepada pencarian vaksin untuk koronavirus yang ketika itu masih belum wujud.

Dua tahun lalu, ketika persidangan di Berlin, Sahin yang kini berusia 55 tahun berkata, syarikatnya mampu menggunakan teknologi mRNA untuk membangunkan vaksin dengan cepat sekiranya terjadi pandemik global.

Pada ketika itu, Sahin dan syarikatnya, BioNTech tidak dikenali di dunia luar.

Beliau yang juga Ketua Pegawai Eksekutif BioNTech berkata, penemuan vaksin tersebut bakal mengakhiri era Covid-19.

“Ketika membaca jurnal perubatan mengenai Covid-19 telah membuatkan saya yakin bahawa koronavirus akan meletus menjadi pandemik apabila ia tersebar dengan cepat di beberapa bahagian di China.

“Sehubungan itu, saya bersama isteri dan pasukan saintis BioNTech telah memulakan Projek Lightspeed dalam usaha menghasilkan vaksin ini,” katanya yang juga professor onkologi.

Tambahnya, tidak ada banyak syarikat yang memiliki kemampuan dan kompentesi untuk melakukan dengan cepat seperti BioNTech lakukan.

Oleh itu, Sahin berasakan ia bukan kesempatan tetapi sudah menjadi tugas untuk membangunkan vaksin tersebut kerana menyedari kemampuan yang dimiliki untuk menghasilkannya.

Berbicara lanjut mengenai latar belakang pasangan tersebut, Sahin dilahirkan di Iskenderun, Turki.

Ketika berusia empat tahun, keluarganya berpindah ke Cologne, Jerman yang mana ibu bapanya bekerja di kilang Ford.

Sejak kecil Sahin bercita-cita untuk menjadi doktor dan beliau berjaya melanjutkan pengajian dalam bidang perubatan di University of Cologne.

Beliau menjadikan pemenang hadiah Nobel Jerman, Paul Ehrlich yang menemui penawar sifilis pada tahun 1909 sebagai idolanya.

Pada tahun 1993, beliau memperoleh gelaran Doktor Falsafah (PhD) menerusi kajian mengenai imunoterapi pada sel tumor.

Sahin yang bekerja di makmal Rolf Zinkernagel telah memenangi Hadiah Nobel dalam bidang perubatan pada tahun 1996.

Seterusnya pada tahun 2019, beliau telah dianugerahkan Hadiah Mustafa yang dianugerahkan oleh kerajaan Iran untuk mengiktiraf orang Islam berjasa dalam membangunkan sains dan teknologi.

Sementara itu, Tureci, 53, yang merupakan Ketua Pegawai Perubatan BioNTech dilahirkan di Jerman, manakala ibu bapanya merupakan orang Turki yang berhijrah ke negara berkenaan.

Ayahnya merupakan doktor bedah, manakala ibunya bertugas sebagai ahli biologi.

Sahin dan Türeci mula berkenalan pada tahun 1990, mereka mengimbangi kehidupan peribadi dan tugas untuk mencari penawar kanser.

Pasangan itu pada mulanya memberi fokus kepada penyelidikan dan pada masa yang sama menjadi pengajar di Universiti Zurich.

Pada tahun 2001, Sahin dan Türeci menubuhkan Ganymed Pharmaceuticals yang mengembangkan ubat-ubatan merawat kaser menggunakan antibodi monoklonal.

“Pada tahun 2008, kami menubuhkan BioNTech untuk meneruskan perjuangan dalam mencari penawar kanser menerusi mRNA.

“Kami ingin membina syarikat farmaseutikal Eropah terbesar,” ujar Türeci.

Kini, BioNTech semakin berkembang dengan mempunyai 1,800 orang kakitangan di beberapa cawangan sekitar bandar Berlin, Cambridge dan Mass.

Pada tahun lalu, Yayasan Bill & Melinda Gates telah melabur AS$54 juta (RM222 juta) di BioNTech untuk merawat HIV dan batuk kering.

BioNTech telah menjual saham kepada orang awam pada tahun lepas dan beberapa bulan lalu nilai saham telah melonjak kepada AS$21 bilion (RM85 bilion) sehingga menjadikan pasangan itu antara orang terkaya di Jerman.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer, Albert Bourla menyifatkan Sahin seorang yang unik.

“Beliau hanya mementingkan sains dan membincangkan perniagaan bukanlah kegemarannya.

“Beliau juga seorang saintis yang mempunyai prinsip dan saya mempercayainya 100 peratus,” ujarnya.

Di Jerman, isu imigran dipandang serius dan kejayaan dua saintis keturunan Turki itu membuka mata banyak pihak.

“Pencapaian pasangan ini memberi contoh kepada kejayaan integrasi kaum di Jerman,” tulis laman web perniagaan konservatif Focus.

Sementara itu, seorang ahli Parlimen, Johannes Vogel, memberi sokongan kepada pasangan tersebut di Twitter dengan mengatakan tidak akan ada BioNTech di Jerman tanpa Özlem Türeci dan Ugur Sahin.

“Tanpa dua doktor hebat ini, tidak akan ada kolaboratif hebat dengan Pfizer. Negara migrasi menjadikan kita kuat, pasaran ekonomi dan masyarakat lebih terbuka,” tulisnya. – KO