PAS Pahang tolak kerajaan Pakatan Harapan 2.0

PAS Pahang tolak kerajaan Pakatan Harapan 2.0

PAS Pahang tolak kerajaan Pakatan Harapan 2.0.

Pas Pahang menolak idea mengasaskan khemah besar dan tetap memfokuskan kepada agenda penyatuan ummah bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15)

Menurut Pesuruhjaya Pas Pahang, Rosli Abdul Jabar, cadangan khemah besar itu seolah-olah melahirkan semula kerajaan Pakatan Harapan (PH) 2.0.

PAS Pahang tolak kerajaan Pakatan Harapan 2.0

Pesuruhjaya Pas Pahang, Rosli Abdul Jabar

“Kita (Pas) tidak akan terheret sama untuk kembalikan semula negara ke dalam senario kerajaan 22 bulan tersebut.

“Kita inginkan sebuah negara yang diperintah dengan penuh rasa hormat terhadap kedaulatan agama dan Perlembagaannya,” katanya dalam satu kenyataan yang dimuat naik di Facebook Pas Negeri Pahang pada Selasa.

Beliau berkata, pendirian parti itu sama seperti prinsip Pas di peringkat Pusat untuk berdiri teguh dengan usaha kerjasama politik yang bertujuan menguatkan umat Islam.

Katanya, Pas dalam masa sama berdiri di satu perikatan dengan parti bukan Islam yang tidak ekstrim dan menjulang prinsip Perlembagaan Persekutuan.

“Kita tidak akan berhenti menyeru seluruh parti Melayu Islam di dalam negara untuk bersama-sama membina semula negara dan memperkukuhkan umat Islam, usaha dan prinsip Pas adalah bertepatan dengan perlembagaan Pas yang dasarnya adalah al-Quran, Hadis, Ijma dan Qias.

“Jadi, Pas tetap menggerakkan usaha muafakat ummah termasuklah di Pahang untuk menghadapi PH pada PRU15 yang bakal mendatang.

“Pas tetap mahukan parti-parti Melayu Islam bersatu dan bergabung dengan parti-parti bukan Islam yang tidak ekstrim bagi mencapai penguasaan di dalam Dewan Rakyat supaya negara dapat diperintah dengan penuh harmoni dan kesejahteraan,” kata beliau lagi.

Sebelum ini, Timbalan Presiden Amanah, Datuk Seri Salahuddin Ayub dilaporkan meminta pemimpin pembangkang berjiwa besar dengan memaafkan dan melupakan perkara lalu bagi merealisasikan khemah besar sebagai persediaan menghadapi PRU15.

Salahuddin yang juga Naib Presiden PH menyarankan, PH membuka pintu rundingan dan perbincangan, termasuk kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Pas bagi memastikan pembangkang ampuh dalam menghadapi Barisan Nasional (BN) pada PRU15 kelak.