PANAS | Umno diingatkan jangan mudah termakan dengan janji manis Bersatu

PANAS | Umno diingatkan jangan mudah termakan dengan janji manis Bersatu

Umno diingatkan berwaspada dan jangan mudah ‘termakan’ dengan janji-janji manis atau habuan yang disajikan Bersatu menjelang pilihan raya umum ke-15 (PRU15), kata bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno, Aziz Kaprawi.

Beliau berkata, ia susulan Bersatu kini sedang giat berkempen mendapatkan ahli dari kalangan anggota Umno khususnya mereka yang berpengalaman dalam menguruskan hal-hal berkaitan dengan perjalanan pilihanraya termasuk aktiviti berkempen.

“Saya amat berharap agar tiada ahli atau pemimpin Umno sendiri yang ‘termakan’ dengan janji-janji manis atau habuan yang disajikan oleh Bersatu untuk menyertai parti mereka.

“Umno harus sentiasa waspada dengan gerakan politik Bersatu menjelang PRU15,” katanya di Facebook.

Bekas timbalan menteri pengangkutan itu berkata, sasaran demografi pengundi Bersatu juga terlalu mirip dengan Umno dan ini hanya akan mengakibatkan dua parti tersebut bakal bersaing di kawasan Parlimen yang sama.

“Bersatu amat memerlukan persetujuan Umno untuk tidak bertanding di kawasan Parlimen yang bakal mereka tandingi bagi memastikan parti mereka terus relevan.

“Umno pula melalui Perhimpunan Agung Umno telah menetapkan bahawa kerjasama politik bersama Bersatu akan terputus menjelang PRU15 dan akan bertanding di mana Bersatu bakal bertanding,” katanya.

Oleh kerana itu, jelas Aziz, Bersatu tidak mempunyai kaedah lain melainkan meraih sokongan melalui gerakan politik subversif iaitu dengan melemahkan Umno di kawasan.

Jumaat lalu, Muhyiddin berkata bahawa beliau akan memimpin Bersatu dan Perikatan Nasional (PN) untuk kembali pada pilihan raya akan datang.

Beliau juga menasihatkan anggota Bersatu untuk fokus memperkuat sokongan akar umbi parti.

Sumber | FMT

COMMENTS