Panas!!! Polis siasat dakwaan Timbalan Pengarah SPRM

Panas!!! Polis siasat dakwaan Timbalan Pengarah SPRM

Panas!!! Polis siasat dakwaan Timbalan Pengarah SPRM. Polis sedang menyiasat laporan dibuat seorang Timbalan Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang menafikan telah memaksa seorang pegawai imigresen supaya mengaku bersalah atas beberapa pertuduhan rasuah.

Panas!!! Polis siasat dakwaan Timbalan Pengarah SPRM

Wan Shaharuddin Wan Ladin yang juga Timbalan Pendakwa Raya di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya berkata, laporan itu dibuat bulan lalu selepas terbaca dakwaan yang dibuat oleh pemberi maklumat di akaun Twitter Edisi Khas.

Dalam laporan awal yang dibuat oleh pegawai imigresen yang dimuat naik di Edisi Khas katanya, dia mohon dibicarakan atas tiga pertuduhan di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan kerana menyalahgunakan jawatan sebagai penjawat awam untuk kepentingan peribadi.

Pegawai itu berkata, dia didakwa di Mahkamah Sesyen Kota Bharu.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Mohd Suhaimi Ali memberitahu FMT bahawa polis telah merekodkan keterangan daripada beberapa saksi berhubung laporan yang dibuat Wan Shaharuddin.

“Apa yang boleh saya katakan ialah perkara itu masih disiasat. Pada masa yang sama, kita masih menunggu laporan daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM),” katanya.

Katanya, kes itu disiasat di bawah Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1988.

Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan merujuk kepada kenyataan dengan niat hendak menyebabkan ketakutan kepada orang awam manakala Seksyen 233 pula ialah menyalahgunakan kemudahan atau perkhidmatan rangkaian.