Maszlee bidas Radzi, wakil KPM tak profesional, kerap ‘lebong’ mesyuarat

Maszlee bidas Radzi, wakil KPM tak profesional, kerap ‘lebong’ mesyuarat

Maszlee bidas Radzi, wakil KPM tak profesional, kerap ‘lebong’ mesyuarat.

Ahli Parlimen Simpang Renggam, Maszlee Malik membidas Menteri Pendidikan, Radzi Jidin dan wakil Kementerian Pendidikan (KPM) tidak profesional kerana tidak menghadiri mesyuarat jawatankuasa pilihan khas Parlimen (PSC) semalam.

Maszlee bidas Radzi, wakil KPM tak profesional, kerap 'lebong' mesyuarat

Maszlee Malik (kiri) kesal dengan tindakan Radzi Jidin dan wakil Kementerian Pendidikan tidak menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Pilihan Khas Pendidikan Parlimen

Beliau berkata, mesyuarat Jawatankuasa Pilihan Khas Pendidikan Parlimen (JKPKP) itu bagi membincangkan pemansuhan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) yang diumumkan Radzi pada 2 Jun lalu.

Bekas menteri pendidikan itu berkata, JKPKP mahu KPM menjelaskan rasional pemansuhan PT3, persiapan serta alternatif terhadap keputusan itu.

“Hal ini amat dikesali kerana ianya meremehkan kuasa Parlimen dan merendahkan konsep pengasingan kuasa yang wujud di negara ini.

“Sikap tidak profesional ini juga menimbulkan seribu tanda tanya apakah yang menyebabkan mereka takut untuk berhadapan dengan Parlimen melalui JKPKP. Apakah yang ingin disembunyikan?” soalnya dalam kenyataan.

Oleh itu, Maszlee yang juga ketua JKPKP berkata, jawatankuasa itu akan menemui Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob dan Speaker Dewan Rakyat, Azhar Harun bagi membincangkan ketidakhadiran Radzi dan wakil KPM.