Lelaki buat kecoh, cuba sentuh keranda Ratu Elizabeth II semasa penghormatan terakhir ditahan

Lelaki buat kecoh, cuba sentuh keranda Ratu Elizabeth II semasa penghormatan terakhir ditahan

Lelaki buat kecoh, cuba sentuh keranda Ratu Elizabeth II semasa penghormatan terakhir ditahan. Polis Metropolitan London menahan seorang lelaki yang cuba menarik kain alas di atas keranda Ratu Elizabeth II semasa memberi penghormatan terakhir di Dewan Westminster, lapor portal berita MailOnline semalam.

Anggota polis merebahkan lelaki itu ke lantai semasa kejadian kira-kira pukul 10 malam (waktu tempatan), beberapa jam selepas Raja Charles III dan tiga adindanya, Puteri Anne, Putera Edward dan Putera Andrew melakukan proses bertafakur kali terakhir di sisi keranda mendiang.

Suspek dipercayai menolak orang awam yang beratur untuk masuk ke dalam dewan dan bergegas ke keranda dan cuba mengangkat alas diraja.

Dia dipercayai sempat meletakkan tangannya di atas keranda Ratu.

Polis Metropolitan malam tadi mengesahkan seorang lelaki telah ditahan kerana disyaki melakukan kesalahan cuba mengganggu ketenteraman awam.

“Pada pukul 10 malam hari Jumaat, 16 September anggota unit Komando Perlindungan Parlimen dan Diplomatik Met menahan seorang lelaki di Dewan Westminster berikutan gangguan awam.

“Dia ditahan atas kesalahan di bawah Akta Ketenteraman Awam,” kata seorang jurucakap polis.