Kumpul tin kosong, besi buruk bagi menyara hidup keluarga, kaki sebelah pakcik cacat

Kumpul tin kosong, besi buruk bagi menyara hidup keluarga, kaki sebelah pakcik cacat

Begitulah pepatah untuk menggambarkan sebuah keluarga yang dihimp1t kesusahan, lebih-lebih lagi dalam keadaan penul4ran wabak C0vid-19 sekarang.

Kisah lelaki tersebut yang dikenali sebagai Pakcik Ismail tular di media sos1al susulan satu perkongsian yang dimuatnaik oleh seorang pengguna Fesbuk, Mohd Hasraf Mohd Yazid.

Mengulas lanjut ketika dihubungi 1 laman web terkenal, Mohd Hasraf memberitahu dia terserempak Pakcik Ismail di tepi jalan ketika ingin membeli barang keperluan rumah.

“Masa pagi Selasa, saya keluar nak beli barang, tiba-tiba ternampak seorang lelaki berusia lingkungan 50-an sedang berjalan mengutip tin kosong.

“Apa yang lebih mengejvtkan saya adalah lelaki itu cacat… kaki kirinya ku.dung, menyebabkan dia terpaksa berjalan menggunakan tongkat.

“Saya pun ajak dia bonceng saya untuk pergi ke kedai yang membeli besi buruk daripadanya, tetapi tutup kerana PKP,” ujar Hasraf yang berusia 33 tahun.Perkongsian Hasraf mengundang rasa simp4ti netizen.
Tambah Hasraf lagi, Pakcik Ismail yang tinggal dalam khemah di bawah jambatan di kawasan Sri Damansara hanya menggunakan wang hasil jualan tin kosong untuk menyara hidup dirinya sendiri,

isteri dan dua anak yang masih bersekolah, masing-masing berusia 12 serta 14 tahun.

“Apa yang Pakcik Ismail beritahu, seguni besi burvk dia boleh dapat dalam RM7, paling banyak sehari dia boleh dapat dalam RM20.

“Bila kedai besi buruk tutup, sukar buat Pakcik Ismail dapat wang. Bila dia kumpul tin banyak-banyak, ada orang cur1. Kad pengenalan dan buku bank miliknya pun dicur1.

“Setiap hari dia akan beli sebungkus nasi putih dan ayam goreng di kedai mamak untuk dikongsi bersama ahli keluarganya dan dijamah sehingga keesokan paginya.

“Walaupun dia memerlukan tongkat untuk berjalan, dalam sehari lebih kurang lima hingga 10 kilometer juga dia berjalan untuk cari rezeki,” ujar bapa kepada seorang cahaya mata itu.

Hasraf bertambah simpat1 apabila Pakcik Ismail seorang sahaja yang bekerja memandangkan isterinya mempunyai masalah mental.

“Dia ada bagitahu saya, isterinya ada masalah ment4l, setiap kali bekerja akan dit1pu oleh pihak majikan.

“Apa yang membuatkan saya kagum, meskipun dia kekurangan dari segi fizikal, dia masih gigih mencari rezeki tidak seperti sesetengah pihak yang hanya mengharapkan bantuan.

“Dia nak minta bantuan ahli keluarga yang lain tapi mereka pun tak mampu kerana masing-masing juga sus4h,” kata Hasraf yang bekerja sebagai pembantu peribadi.

Hasraf sempat mengunjungi khemah usang yang diduduki oleh Pakcik Ismail yang terletak di kawasan Sri Damansara.

Dalam pada itu, Hasraf terh4ru dengan keprihatinan netizen yang tidak putvs menyalurkan sumbangan kepada Pakcik Ismail selepas perkongsian di Fesbuk itu tular.

“Alhamdulillah tak henti-henti orang mesej saya untuk beri sumbangan kepada Pakcik Ismail.

“Ustaz Ebit Lew pun datang untuk memberikan bantuan kepadanya pada Khamis dengan membeli kesemua besi burvk yang telah dikutip Pakcik Ismail dengan harga yang lebih mahal.

“Ustaz pun dah bawa dia ke sebuah rumah di Sungai Buloh dan ingin hadiahkan dia sebuah motosikal tiga roda,” tambah Hasraf.

Posting Hasraf di laman Fesbuk sehingga kini telah mendapat 11,000 perkong sian dan 16,000 tanda suka daripada netizen. | SD