Kisah di sebalik mengapa Syarikat Apple dipanggil “Apple”

Kisah di sebalik mengapa Syarikat Apple dipanggil “Apple”

Terdapat pelbagai versi tentang asal usul dan mengapa syarikat Apple dipanggil Apple. Namun, untuk artikel ini, saya hanya akan kongsikan versi yang paling terkenal dan mungkin sekali yang paling benar.

Steve Jobs, Steve Wozniak, dan Ronald Wayne menubuhkan syarikat Apple Computer Company pada 1 April 1976, yang kini kita kenali sebagai Apple Inc..

Dari kiri: Steve Jobs, Ronald Wayne, dan Steve Wozniak.

Berdasarkan biografi yang ditulis oleh Walter Isaacson, Steve Jobs mendedahkan dia memperoleh ilham tersebut ketika sedang dalam “diet buah”nya.

Sewaktu dia baru sahaja pulang dari melawat sebuah ladang epal, dia menyangkakan nama “epal” itu sendiri berbunyi “fun, spirited, and not intimidating” (menyeronokkan, penuh semangat, dan tidak menakutkan).

Memetik dari kenyataan Steve Wozniak dalam buku yang sama,

“I remember I was driving Steve Jobs back from the airport along Highway 85. Steve was coming back from a visit to Oregon to a place he called an “apple orchard.” It was actually some kind of commune. Steve suggested a name – Apple Computer.”

Sejak dari itu, kedua-dua rakan ini bersetuju untuk memilih nama buah “epal” sebagai nama syarikat mereka, Apple Computer.

Menurut Wozniak, apabila Apple Computer diusulkan oleh Steve Jobs, ia disambung dengan perbincangan dan pertukaran idea antara mereka untuk mencari nama yang lebih teknikal, namun tiada perkataan yang lebih sedap didengar.

Akhirnya, perbincangan tersebut membawa kepada persetujuan untuk memilih “Apple Computer”, yang ringkas dan bagi mereka berbunyi jauh lebih baik berbanding nama yang lain.

Itulah dia serba sedikit tentang asal usul nama jenama “Apple” yang cukup kita kenali hari ini. Semoga bermanfaat!