Guna perkataan ‘betina’ waktu berkempen, MB Kedah dikecam

Guna perkataan ‘betina’ waktu berkempen, MB Kedah dikecam

Tindakan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor menggunakan perkataan ‘betina’ bagi merujuk kepada calon wanita Barisan Nasional (BN) di Sik semasa berkempen baru-baru ini, tidak sepatutnya berlaku.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Suraya Yaacob berkata, pihaknya kesal dengan kenyataan dibuat Muhammad Sanusi itu yang didakwa turut merendah-rendahkan kemampuan wanita.

Katanya, Menteri Besar itu perlu sedar bahawa partinya juga turut meletakkan calon-calon wanita untuk bertanding di kawasan lain.

“Kata-kata sedemikian tidak sepatutnya datang daripada seorang pemimpin negeri kerana tindakan sedemikian merendah-rendahkan wanita.

“Perlu diingat, calon wanita daripada partinya juga bertanding di tempat lain, malah salah seorang Exco kanan dalam kerajaan negeri pimpinannya juga merupakan seorang wanita,” katanya.

Beliau yang juga calon BN bagi Parlimen Pendang ditemui pemberita ketika hadir pada program Hari Bola Sepak Suparimau FAM di Stadium Mini Pendang, dekat sini hari ini.

Kata beliau, tindakan sedemikian sebenarnya bukan melemahkan wanita sebaliknya mendedahkan kelemahan beliau sendiri dan itu sepatutnya memberi kesan kepada kepada kepimpinan Pas secara keseluruhan.

“Permohonan maaf pun tidak dapat lenyapkan apa yang diperkatakan itu.

“Justeru semua jentera wanita termasuk muslimat Pas perlu melihat perkara ini sebagai sesuatu yang berbahaya dan merendah-rendahkan maruah wanita. Jangan benarkan diri masing-masing diperkotak-katikkan sebegitu rupa oleh pemimpin mereka sendiri,” ujarnya.

Menerusi klip video yang tular baru-baru ini, Muhammad Sanusi dalam satu siri ceramahnya mengatakan UMNO memilih calon betina walaupun ramai orang jantan dalam parti itu.

Menurut Muhammad Sanusi, beliau bukan hendak merendah-rendahkan muslimat.

Namun, katanya, kawasan Sik yang luas serta terletak di luar bandar dan mempunyai ramai orang susah, maka wakil rakyat akan dipanggil setiap masa.

Beliau lalu menyatakan bahawa individu wanita tidak mampu melakukan semua itu, sambil turut membayangkan keadaan wanita yang bangun pukul 3 pagi serta perlu bersiap hampir dua jam bagi membantu mangsa banjir.

Suraya yang juga Pengerusi Persatuan Wanita Kedah (Wanida) iaitu sebuah pertubuhan yang bernaung di bawah Majlis Kebangsaan Pertubuhan-Pertubuhan Wanita (NCWO) menambah, perkataan betina digunakan Muhammad Sanusi itu bukanlah satu perkataan yang menjadi kebiasaan untuk digunakan rakyat Kedah.

“Saya sendiri nak sebut perkataan itu pun tak tergamak dengan kita sering menggunakan perkataan wanita serta perempuan. Saya harap beliau sedar semua itu kerana ibunya pun masih ada malah ramai ahli keluarganya juga merupakan perempuan termasuk isterinya sendiri.

“Dalam seronok berucap, perlu juga berjaga-jaga. Kita sekarang bukan mahu menuju kepada perpecahan sebaliknya sedang mengharungi pemilihan bagi memilih pihak yang akan menerajui negara dan perkara melibatkan maruah tak patut dilibatkan sebegini rupa,” katanya.

 Guna perkataan ‘betina’ waktu berkempen, MB Kedah dikecam