Empat bangunan berusia lebih 80 tahun musnah terbakar di Jerantut

Empat bangunan berusia lebih 80 tahun musnah terbakar di Jerantut

Empat buah bangunan lama berusia lebih 80 tahun bandar ini musnah terbakar dalam kejadian kira-kira pukul 3t petang ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jerantut, Penolong Penguasa Bomba Mohamad Zulkifli Mohamad Zainal berkata, tiga bangunan kedai yang musnah itu dibina pada 1941 iaitu sebelum perang dunia kedua dan sebuah laagi dibina pada 1947.

Jelasnya, bangunan yang terlibat ialah sebuah restoran popular roti canai di bandar itu, kedai gunting rambut, kedai runcit dan kedai basikal.

“Kebakaran dari kedai roti canai merebak ke kedai bersebelahan. Punca kebakaran sedang disiasat oleh pasukan forensik bomba.

“Kerugian daripada kebakaran itu sedang ditafsirkan. Tiada kecederan dilaporkan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Mohamad Zulkifli berkata, seramai 27 anggota bomba dan dua pegawai terlibat dalam operasi pemadaman.

“Pasukan menggunakan empat jentera berat termasuk sebuah skylist sumbangan kedai elektrik Jerantut dan berjaya mengawal kebakaran daripada merebak ke tujuh bangunan lain di situ,” katanya.

Seorang saksi, Liang Kok Poh berkata, dia terkejut melihat asap bermula dari kedai roti canai ketika menghantar barangan di sebuah kedai runcit.

“Saya sempat membantu mengeluarkan barangan dari kedai runcit sambil menjerit meminta penghuni kedai lain keluar menyelamatkan diri,” katanya. – UTUSAN ONLINE