Doktor didakwa palsu borang daftar kelahiran bayi

Doktor didakwa palsu borang daftar kelahiran bayi

Alor Setar: Pakar sakit puan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini atas tiga pertuduhan memalsukan borang daftar kelahiran bayi yang bertujuan memudahkan perbuatan pemerdagangan orang dan menipu antara Januari 2014 dan Februari lalu.

Tertuduh Dr Yeoh Gim Hooi, 51, yang bertugas di sebuah hospital swasta, di sini, membuat pengakuan itu secara berasingan di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen 2, Murtazadi Amran dan Hakim Mahkamah Sesyen 4, Juraidah Abbas selepas pertuduhan itu dibacakan.

Di Mahkamah Sesyen 2, doktor berkenaan menghadapi dua pertuduhan iaitu memalsukan borang daftar kelahiran dua bayi bagi maksud memudahkan perbuatan pemerdagangan orang.

Kedua-dua kesalahan itu dilakukan di Putra Medical Centre (PMC), di sini, iaitu lebih kurang 3 petang pada 24 Februari lalu bagi kesalahan pertama, manakala pertuduhan kedua pada 6.55 petang 19 September tahun lalu.

Sehubungan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 18 Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007 jika sabit kesalahan boleh dipenjara tidak melebihi 10 tahun dan didenda tidak kurang RM50,000 tetapi tidak melebihi RM500,000.

Murtazadi membenarkan doktor terbabit diikat jamin sebanyak RM15,000 dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan berkenaan.

Sementara itu, satu pertuduhan lagi yang dibacakan di Mahkamah Sesyen 4 pula, Dr Yeoh dituduh bersama dengan pasangan suami isteri, Yap Kok Leong, 59, dan Sai Chom, 52, memalsukan dokumen iaitu borang daftar kelahiran seorang bayi dengan niat dokumen palsu berkenaan digunakan bagi tujuan menipu.

Kesemua mereka yang mengaku tidak bersalah, didakwa melakukan kesalahan itu di PMC lebih kurang 7.24 malam pada 22 Januari 2014.

Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 468 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan, memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi tujuh tahun dan juga boleh didenda.

Juraidah membenarkan masing-masing diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin.

Terdahulu, pasangan suami isteri itu juga mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen 2 atas dua pertuduhan iaitu didakwa memperdagangkan seorang bayi berusia tiga bulan dan bayi berusia empat hari, bagi maksud eksploitasi iaitu pemindahan milikan jagaan ke atas bayi itu dengan pertukaran wang ringgit yang menyalahi Seksyen 48 Akta Kanak-Kanak 2001.

Mereka didakwa melakukan kesalahan pertama di No 2-C, Alor Janggus, di sini, lebih kurang 7 malam pada 28 Februari lalu manakala pertuduhan kedua, bertempat di Tokong Seong Kheng Aum, di sini, pada 6.45 petang, 22 September tahun lalu.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 14 Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007 dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara tidak kurang tiga tahun tetapi tidak melebihi 20 tahun dan juga boleh didenda.

Murtazadi membenarkan pasangan suami isteri berkenaan masing-masing diikat jamin RM18,000 dengan seorang penjamin.

Kedua-dua mahkamah itu menetapkan 5 Januari depan untuk sebutan semula kes Dr Yeoh dan pasangan suami isteri berkenaan.

Pendakwaan kes dikendalikan Pengarah Pendakwaan Perlis Mohd Nordin Ismail, manakala Dr Yeoh diwakili peguam Burhanudeen Abdul Wahid dan suami isteri itu diwakili peguam Eng Yuh Pei.

Sumber : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/12/649112/doktor-didakwa-palsu-borang-daftar-kelahiran-bayi