‘Bantulah peniaga terjejas’ – NCCIM

‘Bantulah peniaga terjejas’ – NCCIM

Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM) berharap kerajaan dan bank akan mempertimbangkan pemberian bantuan kewangan dan langkah bantuan kepada perniagaan yang terjejas ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kedua.

Ia terutama kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS), peniaga kecil, peruncit dan sektor perjalanan dan pelancongan, demikian kata Presiden NCCIM, Tan Sri Ter Leong Yap.

Dalam kenyataan hari ini, beliau menyarankan bank untuk terus menghulurkan sokongan dengan memudahkan obligasi pembayaran semula pinjaman kepada peminjam ekoran situasi semasa.

Beliau turut menggesa kerajaan untuk melanjutkan program subsidi upah untuk membantu sektor yang terjejas selain pelancongan dan runcit seperti diumumkan dalam Belanjawan 2021 di samping menyediakan geran kewangan sekali beri kepada peniaga kecil dan perusahaan mikro.

Leong Yap turut berharap agar kerajaan memberi pelepasan sewa dan diskaun elektrik, membenarkan pembayaran baki cukai tahun taksiran 2020 dan 2021 secara ansuran selama tiga bulan dan menyediakan subsidi ke atas kos pemvaksinan pekerja asing untuk perniagaan, terutama PKS.

Sementara itu, beliau berkata, pelaksanaan peraturan darurat perlu dikendalikan dengan berhati-hati dan dikuatkuasakan secara telus dan disampaikan dengan baik untuk memupuk keyakinan dan meredakan ketidakpastian pelabur.

Malahan, katanya, apa yang lebih penting, ia perlu ditamatkan apabila perintah darurat telah mencapai matlamatnya berikutan tempoh darurat yang berlarutan akan menjejaskan prospek pelaburan swasta.

“Ketika tempoh darurat ini, pertimbangan paling penting adalah komunikasi yang efektif dan penyebaran maklumat.

“Dalam hal ini, babit urus kerajaan dan pengawal selia bersama-sama industri adalah penting sebelum pelaksanaan dasar awam dan perintah ordinan baharu untuk mengurangkan gangguan kepada perniagaan,” katanya.

 

Sumber : https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2021/01/776243/bantulah-peniaga-terjejas