Bagi menyokong mata wang semakin lemah, BNM dijangka naik OPR lagi pada 3 Nov

Bagi menyokong mata wang semakin lemah, BNM dijangka naik OPR lagi pada 3 Nov

Bank pusat Malaysia dijangka mengetatkan kadar dasarnya sebanyak suku mata untuk kali keempat berturut-turut pada 3 Nov berikutan risiko kenaikan inflasi berterusan, dan bagi menyokong mata wang yang semakin lemah, menurut tinjauan Reuters.

Bank Negara (BNM) mula menaikkan kadar pada Mei walaupun inflasi berada dalam julat sasaran 2% hingga 3%. Sejak itu, ia menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas untuk mengawal inflasi.

Pada September, inflasi turun sedikit kepada 4.5% daripada 4.7% pada Ogos tetapi permintaan domestik yang teguh dan belanjawan yang akomodatif menimbulkan risiko.

Ahli ekonomi berkata, inflasi teras tinggi sepanjang masa pada September menunjukkan ia mungkin tidak berubah.

Semua kecuali dua daripada 27 ahli ekonomi dalam tinjauan pendapat pada 25-31 Okt itu meramalkan BNM akan menaikkan kadar dasar semalamannya (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 2.75% daripada 2.50% dalam mesyuaratnya pada 3 Nov.

“Arah langkah dasar fiskal pada 2023 masih tidak jelas,” kata Sanjay Mathur, ketua ahli ekonomi Asia Tenggara dan India di ANZ.

“Selain itu, kemungkinan kenaikan 75 mata asas oleh Rizab Persekutuan Amerika Syarikat pada November juga semakin tinggi.

“Ini bukan petanda baik bagi ringgit Malaysia, terutamanya apabila rizab antarabangsa juga berada di landasan penurunan yang stabil.”

Ringgit Malaysia merosot sekitar 12% tahun ini.

Dua ahli ekonomi – di Barclays dan UOB – menjangkakan BNM tidak akan membuat keputusan serta merta pada mesyuarat itu memandangkan prospek global yang semakin lemah dan untuk menilai kesan kenaikan terkumpul.

Hampir 90% daripada ahli ekonomi yang ditinjau meramalkan BNM akan menaikkan kadar pada suku pertama (Q1) tahun depan, termasuk dua pakar ekonomi yang menyeru “tempoh rehat” pada November, memberikan ramalan median sebanyak 3.00%.

Sementara 13 daripada 18 ahli ekonomi meramalkan kenaikan 25 mata asas pada Q1, tiga meramalkan kenaikan 50 mata asas. Dua ahli ekonomi meramalkan tiada sebarang pergerakan.

Ramalan median menunjukkan OPR akan kekal pada 3.00% sekurang-kurangnya sehingga akhir tahun depan. Bagaimanapun, selepas Q1, tujuh ahli ekonomi menjangkakan kadar itu akan naik pada satu ketika pada 2023.

“Apabila inflasi teras mendapat momentum, kami terus menjangkakan BNM akan menaikkan kadar dasar pada mesyuarat berturut-turut hingga separuh pertama (H1) tahun depan, menaikkan kadar dasar sehingga 3.5% daripada 2.5% pada masa ini,” kata penganalisis di Goldman Sachs.

“Evolusi dasar subsidi selepas pilihan raya kekal sebagai risiko utama – peralihan yang lebih pantas kepada subsidi bahan api yang disasarkan mungkin membayangkan tekanan inflasi yang lebih tinggi, dan hasil dasar BNM yang lebih agresif berbanding dengan ramalan garis dasar kami.”

Ekonomi Malaysia berkembang sebanyak 8.9% pada Q2, pengembangan terpantas dalam setahun, sebahagian besarnya didorong oleh permintaan tempatan dan eksport yang berdaya tahan walaupun momentum itu mungkin tidak dapat dikekalkan.

“Pertumbuhan ekonomi berkemungkinan menjadi perlahan dengan ketara pada suku akan datang apabila rangsangan daripada pembukaan semula semakin lemah dan permintaan luar yang semakin berkurangan menjejaskan eksport,” kata Gareth Leather, ahli ekonomi kanan Asia di Capital Economics.

Bagi menyokong mata wang semakin lemah, BNM dijangka naik OPR lagi pada 3 Nov