Ayah kamu punca PH tumbang, Mukhriz diberitahu

Ayah kamu punca PH tumbang, Mukhriz diberitahu

PETALING JAYA: Ketua Penerangan PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin menempelak Mukhriz Mahathir selepas beliau mendakwa Anwar Ibrahim cuba menyingkirkan Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri Pakatan Harapan (PH) dengan sokongan PAS.

Dalam kenyataan hari ini, Mukhriz mendakwa Setiausaha PAS Kelantan Che Abdullah Mat Nawi mendedahkan, presiden PKR itu cuba meminta PAS menyokong usul undi tidak percaya terhadap Mahathir.

Menyifatkannya sebagai “tikam belakang”, presiden Pejuang itu memberitahu PKR untuk tidak bertindak seolah-olah pemimpinnya ikhlas dan “gentlement” ketika PH berkuasa.

Bercakap kepada FMT, Shamsul berkata “tentunya tidak bijak” bagi Mukhriz untuk bergantung pada dakwaan PAS, sambil mengingatkan Ahli Parlimen Jerlun itu, kejatuhan kerajaan PH disebabkan oleh peletakan jawatan bapanya sebagai perdana menteri.

“Nasihat saya kepadanya sebagai seorang pemimpin kanan – marilah kita bersama membentuk konsensus untuk bergerak sebagai satu blok pembangkang dan fokus pada isu rakyat. Itu yang paling penting, “katanya.

Dalam wacana anjuran Sinar Harian minggu lalu yang disertai Shamsul, Che Abdullah memberitahunya supaya bertanya sendiri kepada Anwar apakah benar beliau cuba mendapatkan PAS untuk menyokong undi tidak percaya terhadap perdana menteri ketika itu. –FMT