Anwar masih diperlukan,belum masanya untuk letak jawatan

Anwar masih diperlukan,belum masanya untuk letak jawatan

Hanya kerana Belanjawan 2021 gagal ditolak di peringkat dasar di Parlimen Khamis lalu, gelombang kini seolah-olah sengaja diwujudkan agar Anwar Ibrahim meletak jawatan sebagai Ketua Pembangkang.

Beberapa pihak, termasuk dalam PH sendiri, terlihat turut sama ghairah mengecam dan mahu Anwar berhenti daripada jawatannya itu atas kegagalan tersebut.

Namun, yang terlebih ghairah berbuat demikian tentunya penyokong Tun Mahathir Mohamad berikutan mereka terasa bekas Perdana Menteri itu telah diaibkan kerana terbukti cuma ada 12 Ahli Parlimen yang sedia berdiri bersamanya meminta undi belah bahagi.

Tidak cukup dengan itu, ada juga yang terlajak ghairah sehingga mahu Anwar melepaskan jawatan sebagai Presiden PKR dan berhenti daripada terus memburu jawatan Perdana Menteri.

Penyebaran berita-berita palsu bagi tujuan menambah perisa agar rakyat turut sama setuju, khususnya di media sosial, malah nampak masih rancak sehingga sekarang.

Soalnya, perlukah Anwar berundur dan meletak jawatan?

Secara sedar atau tidak, atau barangkali kerana ada yang enggan menerima realiti, harus diakui Anwar adalah sosok yang masih penting, bukan saja untuk mengetuai pembangkang di negara ini, malah menjadi harapan untuk menduduki kerusi Perdana Menteri.

Meski banyak cabaran di hadapannya, termasuk ramai yang dengki, iri hati dan seolah-olah mahu membawa dendam hingga ke mati, Anwar adalah paling berwibawa dari segi ketokohan, kemampuan dan hubungan di peringkat antarabangsa dan keupayaan menarik sokongan rakyat tempatan pelbagai kaum untuk mengambil alih tampuk kerajaan daripada Muhyiddin Yassin.

Lain-lain pemimpin, baik dalam kerajaan atau pembangkang sekarang, belum ada yang mampu menandingi atau menyamainya.

Lantaran itu, dalam usaha menjatuhkan Muhyiddin, baik melalui sokongan Ahli-Ahli Parlimen atau berdepan PRU15 yang tarikhnya mungkin tidak berapa lama lagi, keberadaan Anwar masih lagi diperlukan.

Saranan mahu Anwar berundur barangkali terselindung niat halus agar Muhyiddin terus kekal di puncak kuasa dengan lebih selesa.

Lebih daripada itu, jasa dan sumbangan terbesar Anwar dalam politik negara cukup besar iaitu kemampuannya mewujudkan kesatuan di kalangan parti-parti pembangkang sehingga berjaya menang di beberapa negeri pada PRU 2008, seterusnya menumbangkan BN ada PRU14 lalu.

Tanpa kewujudan pembangkang yang kuat dan bersatu yang telah diasas dan digerakkan oleh Anwar sejak 1998, tentu saja Tun Mahathir pun tidak mungkin berpeluang menjadi Perdana Menteri buat kali kedua.

Sebab itu, jika kita masih ingat, sebaik saja diterima mengetuai PH menjelang PRU14 lalu, Tun Mahathir sendiri pernah menitipkan kata-kata terhutang budi terhadap Anwar dan keluarganya atas kesudian menerima kedatangan beliau ke dalam gabungan tersebut.

Sekarang ini, walaupun diakui laluan Anwar sering saja terhalang, termasuk sengaja dilakukan oleh Tun Mahathir yang lupa kepada janji dan lupa jasa Anwar terhadapnya, ia tidak bermakna Presiden PKR itu harus berhenti berusaha dan melupakan segala-galanya.

Halangan tidak henti-henti yang dilalui Anwar mungkin terselindung rahmat Tuhan yang tinggi nilainya yang kita tidak atau belum lagi ditunjukkan untuk memahaminya.

Tetapi, Anwar terbukti seorang yang gigih dan ingin terus berusaha, di samping meniti usia, beliau juga bertambah pemaaf dan ingin menjalani kehidupan dengan lebih ceria bersama keluarganya.

Usaha beliau mengadap Agong bagi mempersembahkan sokongan yang dimilikinya bukanlah perkara main-main kerana orang lain yang tiada sokongan, jangankan mahu mengadap Agong, berdepan undi di Parlimen pun terketar-ketar lutut dibuatnya.

Jika dijadual Anwar mengadap Agong pada 22 September lalu tidak dibatalkan berikutan kegeringan baginda dan kemudian ia ditangguhkan pada 13 Oktober serta tiada Covid19 melanda semula sehingga majlis mengadap ketua-ketua parti yang telah ditetapkan Istana Negara terpaksa dibatalkan, kita mungkin akan mengetahui sama ada beliau benar-benar mempunyai sokongan atau sebaliknya.

Realiti yang nyata juga, sementara terdedah surat sokongan daripada Zahid Hamidi dan Najib Razak untuk Anwar menjadi Perdana Menteri, sehingga ini kedua-dua pemimpin tersebut tidak pernah menafikannya.

Dalam hal ini, sama ada Anwar akhirnya berjaya menjadi Perdana Menteri atau tidak, biarlah semuanya dalam rahsia Tuhan menentukannya.

Yang penting, Anwar telah berusaha atas tanggungjawab yang diberikan kepadanya untuk mengembalikan semula mandat rakyat yang telah dikhianati itu.

Mungkin masanya belum tiba lagi dalam waktu terdekat ini, tetapi ia bukan bermakna Anwar perlu segera berundur, apalagi disuruh berhenti berfungsi hanya disebabkan Belanjawan 2021 gagal ditolak.

Gagal menolak belanjawan tidak bererti Muhyiddin tidak boleh dijatuhkan dengan cara yang lain, bahkan tidak mustahil “serangan waktu subuh” boleh dilakukan semula bila-bila masa selepas ini.

Yang penting, selagi keabsahan Muhyiddin kekal meragukan dan penolakan UMNO untuk bekerjasama dengan Bersatu tetap seperti keadaan semasa, kedudukan Perdana Menteri sentiasa umpama berada di atas bara.

Maka, Anwar bukan saja satu-satunya sosok paling sesuai untuk menggantikan Muhyiddin jika ada serangan mengejut dilakukan, malah dalam PRU akan datang pun, hanya beliau paling sesuai mengetuai PH untuk mencari kemenangan yang sebenarnya.

Lantaran itu, bukan saja belum masanya untuk beliau bersara, sebaliknya yang lebih wajar ditunjukkan “kerusi rehat” untuk diduduki ialah Tun Mahathir yang tidak saja lebih berusia, malah kecelaruan politik dalam negara sehingga ke hari pun adalah melalui sumbangan dan dendam tak sudahnya.

Berita penuh : https://shahbudindotcom.net/2020/11/29/anwar-masih-diperlukan-belum-masanya-untuk-letak-jawatan.html