Adik Syukor Khamis ucapkan selamat tinggal kepada kerbau kesayangannya

Adik Syukor Khamis ucapkan selamat tinggal kepada kerbau kesayangannya

Sebelum ini kita dikejutkan dengan berita menyedihkan apabila lebih 25 ekor kerbau peliharaan bapa ‘Mowgli Malaysia’ maati secara tiba-tiba.

Kemaatian haiwan ternakan yang menjadi kesayangan ‘Mowgli’ atau nama sebenarnya, Muhammad Syukor Khamis mengakibatkan keluarga itu kerugian lebih RM200,000.

Awang nama kerbau yang menjadi kesayangan Syukur serta telah memenangi foto peringkat antarabangsa juga turut sama terkena wabak tersebut dan maati

Punca kemaatian haiwan ternakan itu akibat penyakit hawar berdarah.

TONGKOL seekor kerbau kesayangan Muhammad Syukur Khamis, 14 yang lain, akan disembellh sempena meraikan majlis sambut menantu dua abang remaja digelar ‘Mowgli Malaysia’ itu.

Kerbau jantan berusia lima tahun dan dijaga Syukur sejak kecil itu akan disembellh di rumah rakan bapanya, Khamis Jusoh, 63, di Kampung Tambak Baru, Wakaf Tapai, Marang pada 6 pagi.

Abang kepada Muhammad Syukur, Muhamad Alias Khamis, 29, berkata dia sudah memberitahu bapanya supaya tidak menyembellh kerbau berkenaan dan menggantikannya dengan yang lain kerana mengenangkan hubungan rapat Tongkol dengan adiknya itu.

“Bagaimanapun kerana faktor umur Tongkol yang sudah mencapai tahap matang, ia tetap perlu disembellh.

“Bukan sahaja Syukur, tetapi kami sekeluarga memang sayangkan Tongkol kerana haiwan itu paling jinak, malah dijaga di rumah sejak kecil lagi.

“Tongkol sudah serasi bersama Syukur dan selama ini ia menjadi pengganti kepada kerbau bernama Awang yang sebelum ini gambarnya tular di media sosial dan memenangi anugerah,” katanya.

SYUKUR bersama abangnya, Muhamad Azhar Khamis, 26, bermanja dengan Tongkol untuk kali terakhir sebelum kerbau itu dibawa untuk disembellh sempena meraikan Majlis Sambut Menantu dua abangnya, esok.

Menurutnya, kerbau kesayangan itu sengaja disembellh di rumah rakan bapa supaya dia dan keluarga tidak melihatnya.

“Seharian Syukur muram dan tidak bersemangat untuk menguruskan kerbau serta melayan tetamu yang datang menemuinya hari ini.

“Lepas ini akan ada kerbau menggantikan Tongkol kerana sudah menjadi lumrah dan adat memelihara haiwan ternakan seperti itu.

“Sampai masa ia akan disembellh dan yang lain pula yang akan menjadi pengganti,” katanya.

Tular di media sosial mengenai Syukur menangis serta bermuram apabila terpaksa berpisah dengan kerbau kesayangannya itu.

Sumber : http://www.imuslimnetwork.com/mowgli-malaysia-adik-syukor-khamis-ucapkan-selamat-tinggal-kepada-kerbau-kesayangan-dia/