Warga emas dikompaun RM1,000 baca suratkhabar di taman awam

Warga emas dikompaun RM1,000 baca suratkhabar di taman awam

KLANG – Seorang warga emas yang membaca suratkhabar secara berseorangan di taman awam dikenakan saman RM1,000 kerana tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) pencegahan wabak.

Selain menerima “nasib malang” yang tidak berbau itu sebagai satu iktibar, warga emas bernama Lee itu mengaku melakukan kesilapan dan bersedia bertanggungjawab atas kesalahan diri.

Walau bagaimanapun, dia juga berharap kompaun yang dikenakan oleh dikurangkan atau dibenar melunaskan bayaran secara ansuran bulanan.

Sinchew Dalily melaporkan, Lee yang merupakan orang guru tuisyen sambilan hanya mempunyai pendapatan bulanan sebanyak RM305.

Dalam kejadian pada pagi Selasa, Lee membaca suratkhabar seorang diri di taman awam berhampiran dengan rumahnya di Klang, Selangor, tetapi dikunjungi seorang anggota polis yang bertanya kenapa tidak memakai pelitup muka.

Lee menjelaskan bahawa terlupa membawa pelitup muka ketika keluar rumah dan taman awam juga kosong tanpa orang lain kecuali dirinya.

Alasan itu bagaimanapun tidak diterima dan polis mengeluarkan saman RM1,000, tetapi menasihatkannya supaya mengemukakan rayuan di Pejabat Kesihatan Klang.

Disebabkan tidak tahu memandu kereta dan hanya menunggang basikal, Lee hanya boleh berkunjung ke sebuah klinik kesihatan kerajaan berhampiran, tetapi sekali lagi dia diminta untuk pergi ke Pejabat Kesihatan Klang, yang memakan masa perjalanan hampir sejam jika menggunakan basikal.

“Saya tahu saya perlu bertanggungjawab kerana melakukan kesalahan, tetapi saya meminta kompaun dikurangkan atau membenarkan saya membuat bayaran secara ansuran,” katanya yang pernah bekerja di bank sebelum bersara.

Beberapa pemimpin komuniti termasuk Ahli Majlis Perbandaran Klang telah menghubungi peguam untuk memberi bantuan guaman kepada warna emas itu.

Berita penuh : https://malaysiagazette.com/2020/12/11/warga-emas-dikompaun-rm1000-baca-suratkhabar-di-taman-awam/