16 bekas ahli Umno gagal dapat perintah mahkamah bubar Umno

16 bekas ahli Umno gagal dapat perintah mahkamah bubar Umno

Enam belas bekas anggota Umno gagal dalam tindakan undang-undang mencabar kesahan parti itu dan mendapatkan perintah mahkamah untuk membubarkan Umno.

Mahkamah Persekutuan hari ini menolak rayuan bekas anggota parti terhadap keputusan Pendaftar Pertubuhan (ROS) memberikan ‘lampu hijau’ agar Umno menangguhkan pemilihan parti itu.

16 anggota bekas parti itu meminta ROS untuk membatalkan keputusannya pada bulan Mac 2018 yang membenarkan Umno menangguhkan pemilihan partinya sehingga April 2019; untuk menyiasat aduan yang dibuat dan membalasnya.

Mereka turut memohon perisytiharan bahawa Umno merupakan parti yang tidak sah berkuat kuasa 20 April, tahun lepas.

Pada 27 April 2018, Mahkamah Tinggi menolak permohonan kebenaran bagi semakan kehakiman yang difailkan kumpulan itu selepas membenarkan bantahan awal yang dikemukakan ROS.

Hakim Mahkamah Tinggi ketika itu, Datuk Kamaludin Mohd Said (kini Hakim Mahkamah Rayuan) menolak permohonan kebenaran bagi semakan kehakiman atas alasan bahawa Seksyen 18C Akta Pertubuhan menetapkan bahawa seseorang anggota parti tidak boleh membawa pertikaian berkaitan parti ke mahkamah.

Pada 21 Feb lalu, Mahkamah Persekutuan membenarkan mereka membuat rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan yang menolak permohonan mereka untuk mendapatkan kebenaran bagi memulakan semakan kehakiman untuk mencabar kesahan parti Umno.

Enam belas bekas anggota Umno itu ialah Salihudin Ahmad Khalid, Noorhalimi Yahya, Mariam Mohd Ishak, Mohd Hafami Hanif, Saharudin Tukiman, Azaid Jani, Normalawati Hassan, Radiana Abd Manaf, Mohd Rafeek Rahim, Nurul Hanna Mohd Suhot, Kamarul Abd Wahid, Mohd Hikamal Md Hassim, Muzamzamir Abd Wahab, Norizam Jamaludin, Rohani Ahmad dan Muhamad Hafizi Hashim. | MK